- O D R Ž A V A NJ E -

Tekstilni podovi vodećih svetskih proizvođača u ponudi Sindex-a su moderni, udobni i praktični. Izrađene su po najsavremenijoj tehnologiji od najkvalitetnijih sirovina. Zbog stalnog kontakta sa obućom i nečistoćom neophodno ih je redovno održavati. Odgovarajućim predviđenim postupcima čišćenja brže i lakše se postižu željeni efekti.

Preventivne mere

Najjednostavnija preventivna mera je zadržavanje većeg dela nečistoće izvan objekta ili prostorije.

Svakodnevno održavanje

Čestice slobodne nečistoće temeljno se uklanjaju redovnim usisavanjem. Četkastom papučicom na usisivaču istovremeno se vrši četkanje i dubinsko usisavanje.Na ovaj način se uklanja suva nečistoća. U domaćinstvima je neophodno vršiti usisavanje jednom ili dva puta nedeljno, a u poslovnim objektima svakodnevno.Većina novih podova čiji je gazeći sloj šišan (velur) ispušta dlačice prvih nekoliko meseci što je normalan proces.

Odstranjivanje mrlja

Odstranjivanje mrlja je radnja koja obavezno prethodi međučišćenju i temeljnom čišćenju (ukoliko postoje mrlje). Ovaj deo uputstva sastavljen je na bazi dugogodišnjeg iskustva.

Međučišćenje

Međučišćenje se primenjuje kada osnovno čišćenje nije dovoljno (npr. na mestima sa većom frekvencijom prolaza).

Temeljno čišćenje

Pored osnovnog čišćenja i međučišćenja svaki tekstilni pod u određenim vremenskim razmacima (zavisi od intenziteta prljanja) zahteva i temeljno čišćenje. Ovim čišćenjem odstranjuje se prljavština sa veće površine i uspostavlja prvobitni izgled poda.

Metode čišćenja:

Čišćenje penom, trljanjem pene (koja je relativno suva i brže se suši) pomoću četke ili sunđera nakon čega sledi usisavanje. Najčešće nije dovoljno kod većeg stepena zaprljanosti.

Čišćenje šamponiranjem, trljanjem pomoću četke, sunđera ili aparata za šamponiranje pri čemu se stvara pena. Suv tepih temeljno usisati. Izbegavati preterano kvašenje naročito slobodno položenih (nezalepljenih) podova sa podlogom od jute.- Ne preporučuje se kod visokih velura.

Čišćenje prahom, utrljavanje praha za čišćenje specijalnim aparatom (sa tvrdom četkom ili rotirajućim valjkom) u gazeći sloj. U kratkom vremenu (od 20 min. do 4h, prema uputstvu) prah se suši i vezuje nečistoću koja se otklanja usisavanjem. U toku čišćenja može se hodati po tepihu.- Ne preporučuje se za grube iglane podove.

Čišćenje ekstrakcijom sa raspršivanjem vrši se raspršivanjem sredstva za čišćenje pomoću dizne u gazeći sloj nakon čega se vrši usisavanje (specijalnim aparatima za mokro usisavanje ili nakon sušenja usisivačem). Ovo predstavlja dobro čišćenje bez mehaničkog dejstva uz neznatnu opasnost od preteranog kvašenja.

Osnovni saveti

- Za vunene podove nikad ne koristiti amonijak, natrijum-karbonat i sl.
- Za sintetičke tepihe ne koristiti aceton i slične rastvarače jer razgrađuju sintetička vlakna.
- Mrlju treba što je moguće pre odstraniti i ne dozvoliti da se osuši. Ukoliko se odmah reaguje, čak ni od crvenog vina ne ostaju mrlje.
- Čišćenje početi od spoljnih ivica mrlje, u suprotnom mrlja se samo povećava.
- Mrlje koje se rastvaraju u vodi tretirati čistom krpom i finim sredstvima za pranje.
- Tečnosti kao što su kafa, čaj, sokovi i dr. poželjno je prvo upiti suvom tkaninom ili papirnim ubrusom. Mesto zatim posuti štirkom u prahu ili jestivim skrobom, a nakon sušenja temeljno usisati.
- Masne mrlje obraditi benzinom za pranje ili nekim sličnim organskim rastvaračem. Kod upotrebe ovih sredstava postupati pažljivo da se ne bi oštetila vlakna ili poleđina poda.
- Poželjno je izvršiti probno čišćenje da bi se proverilo dejstvo sredstava za čišćenje (na komadu poda ili neupadljivom mestu, npr. ispod nameštaja).

Metode čišćenja mrlja (prema poreklu):

- Mrlje od asfalta i ulja (za sunčanje) treba što brže otkloniti manjom količinom benzina za čišćenje (da se ne bi oštetila boja ili poleđina). Ako se mrlja osuši treba je predhodno namazati masnoćom (mast, margarin i sl.) i tek nakon omekšavanja (posle nekoliko sati) nanos asfalta se skida, a mrlja čisti.

- Mrlje od krvi treba odmah isprati hladnom vodom. Ako je mrlja suva preko nje položiti vlažnu krpu a nakon omekšavanja mrlju oprati ili četkom ili sunđerom uz upotrebu hladne vode.

- Mrlje od kafe ili čaja prvo upiti krpom ili sunđerom nakon čega ih tretirati četkom i sapunicom. U suve mrlje predhodno treba utrljati glicerin i ostaviti da deluje preko noći.

- Mrlje od mleka i sl. mogu se odmah otkloniti pomoću sunđera i mlake vode. Suve mrlje se moraju nakvasiti toplom vodom, zatim tretirati amonijakom za domaćinstva a potom ponovo očistiti mlakom vodom.

- Mrlje od crvenog vina dok su mokra čiste se hladnom vodom i sunđerom posle čega se nakvašeno mesto istrlja suvom tkaninom. Osušene mrlje treba istrljati glicerinom da bi se posle nekoliko časova oprale nekim od sredstava za pranje tekstilnih podova.

- Mrlje od masti, ulja, maslaca, sosa, čokolade i sl. otklanjaju se uz pomoć ugljentetrahlorida, trihlor-etilena ili benzina. Nakvasiti belu glatku krpu nekim od navedenih sredstava i njome dobro trljati zaprljano mesto sve dok se ne osuši. Izbegavati tretiranje iglanog poda ovim sredstvima a u slučaju primene biti oprezan jer ova sredstva razaraju poleđinu.

- Mrlje od mastila natapkati jakim amonijakom za domaćinstvo i nakon što mrlja izbledi to mesto isprati hladnom vodom.

- Mrlje od urina odmah odstraniti sunđerom ili sličnim upijačem. Ostatak otkloniti sredstvom za čišćenje tepiha ili jestivim skrobom.

- Mrlje od voska koliko god je moguće skinuti nožem, a ostatak tretirati peglom i hrapavim papirom (pritom koristiti čist papir sve dok se trag voska vidi na papiru) ili postupiti kao sa masnim mrljama.

- Mrlje od blata treba pustiti da se osuše a zatim temeljno usisati četkastim delom usisivača.


- - - Napomena - - -


Svi postupci čišćenja pretpostavljaju da je pod pravilno i stručno postavljen.

Kod čišćenja podova čiji je flor (gazeći sloj) od sintetičkih materijala, primena sredstava za čišćenje na temperaturi iznad 50ºC dovodi do oštećenja. Kod izbora poda (kvalitet, boja, dizajn) treba strogo voditi računa o prostoru za koji je namenjen.

Ovo uputstvo ne obavezuje i ne povlači odgovornost za štetu nastalu zbog nestručne primene i održavanja tekstilnih podova.

Sadržaj ove stranice je preuzet sa drugog sajta

Poštovani posetioci ovog sajta, nadamo se da će vam ovi saveti pomoći u koliko imate problema sa tekstilnom podnom oblogom.

Powered by WebExpress